« Takaisin

Yleistietoa piilolinsseistä ja näönkorjauksesta

Piilolinssit ovat itsestään selvä valinta silloin, kun et halua käyttää silmälaseja joka tilanteessa. YourLensesin valikoimasta löydät sopivat piilolinssit taittovirheestäsi riippumatta, tai kun haluat vain muuttaa silmiesi sävyä. Valikoimassamme on paljon erilaisia piilolinssejä eri ominaisuuksin, ja niiden käyttötavoissa on eroja.

  • Noudata aina optikkosi ohjeita piilolinssien käytössä.
  • Vältä linssien joutumista kosketuksiin saippuan, meikin, voiteiden tai muiden aineiden kanssa, jotka käsiesi kautta voivat joutua silmiin aiheuttaen niissä ärsytystä.
  • Käytä nukkuessasi ainoastaan sellaisia piilolinssejä, jotka on tarkoitettu ympärivuorokautiseen käyttöön.
  • Jos olet vilustunut tai silmäsi ovat ärtyneet, tulee sinun välttää piilolinssien käyttöä.
  • Älä koskaan käytä uudelleen käytettyä piilolinssinestettä.

Piilolinssityypit

Kertakäyttölinssit

Kertakäyttö- tai päivälinssit on tarkoitettu käytettäviksi yhden päivän ajan, jonka jälkeen ne heitetään roskiin. Kertakäyttölinssien käyttö on helppoa, varmaa ja hygieenistä, ja tulehdusriski pienenee, kun otat käyttöösi uuden, steriilin linssiparin joka päivä. Sinun ei tarvitse huolehtia piilolinssien säilyttämisestä ja linssinesteen käytöstä. Kertakäyttölinssit ovat usein erittäin ohuita, sillä yhtä linssiä tarvitsee käsitellä ainoastaan kerran. Kertakäyttölinssit ovat miellyttävät käyttää, ja ne ovat usein paras vaihtoehto sinulle, joka käytät piilolinssejä vain silloin tällöin.

Kuukausilinssit

Kuukausilinssit ovat piilolinssien yleisin tyyppi, ja ne tulevat useimmiten edullisimmiksi käytössä. Kuukausilinssien valikoima on suuri; eri valmistajien, materiaalien ja värien joukosta löytyy varmasti sopiva linssi jokaiselle.

Kuukausilinssejä voi käyttää enintään 30 päivän ajan yhteen menoon, mutta ne tulee aina poistaa silmistä yöksi. Piilolinssien säilyttämiseen käytetään piilolinssikoteloa, joka täytetään linssinesteellä. Linssejä säilytetään nesteessä aina silloin, kun ne eivät ole silmissä. Linssineste desinfioi linssit yön aikana, jolloin ne ovat jälleen valmiit käytettäviksi seuraavana päivänä. Linssineste vaihdetaan päivittäin. 30 päivän kuluttua käytetty piilolinssipari vaihdetaan uuteen. Usein sama linssineste toimii sekä linssien puhdistamisessa että säilytyksessä, eikä linssien huolto vie paljoa aikaa.

Jokaisen kyynelneste on koostumukseltaan omanlaistaan, ja oleskelemme kaikki erilaisissa ympäristöissä. Tästä johtuen voi riittävän käyttömukavuuden takaaminen toisinaan vaatia, että kuukausilinssit vaihdetaan useammin kuin joka 30. päivä. Siksi on olemassa myös piilolinssejä, joiden vaihtoväli on lyhyempi; esimerkiksi kaksiviikkoislinssejä, jotka vaihdetaan joka 14. päivä. Kaksiviikkoislinssejä hoidetaan aivan kuten kuukausilinssejä, mutta uuteen pariin vaihdetaan kahden viikon eikä kuukauden välein.

Tooriset piilolinssit

Toorisisten linssien eri osissa on eri hiontoja. Tämä mahdollistaa sen, että myös hajataitosta eli astigmatismista kärsivät voivat käyttää piilolinssejä. Tooriset linssit ovat usein tavallisia piilolinssejä kalliimmat, koska niiden valmistaminen on vaativampaa. Toorisia linssejä on saatavilla sekä kertakäyttö- että kuukausilinsseinä.

Vuorokausilinssit

Vuorokausi- eli ympärivuorokautiset linssit valmistetaan silikonipohjaisesta materiaalista, joka hengittää ja päästää lävitseen perinteisiä linssejä enemmän happea. Tämän ansiosta piilolinssejä ei tarvitse poistaa silmistä illalla, vaan samoja linssejä voi käyttää 30 vuorokauden ajan yhteen menoon ilman, että niitä pitää poistaa silmistä yöksi. Tämä tekee piilolinssien käsittelystä yksinkertaista.

Kyynelnesteen sisältämien hiukkasten (mm. rasvan ja proteiinien) määrä vaihtelee. Nämä hiukkaset saattavat tarttua linssien pinnalle, ja jotta varmistuisit vuorokausilinssien sopivuudesta sinulle, on tärkeää, että sovitat linssejä ensin optikon luona.

Sinun ei tule koskaan nukkua piilolinssit silmissäsi, mikäli silmäsi ovat ärtyneet tai punoittavat, tai olet vilustunut, sillä se voi lisätä tulehdusriskiä.

Kaksiteho-/moniteholinssit

Ikääntyessämme huomaamme usein näön muuttuvan, ja lähinäön huononevan. Yhtäkkiä voi esimerkiksi sanomalehden lukeminen tulla hankalaksi, ja pian eivät käsivarret enää riitä lehden pitelemiseksi tarpeeksi kaukana. Näön muutokset alkavat useimmiten neljänkymmenen ikävuoen tienoilla, ja muutoksiin on syynä silmän linssin jäykistyminen. Silmän lihakset ja linssi menettävät iän mukana joustavuuttaan, mikä tekee näön tarkentamisesta eri etäisyyksille hankalampaa. Likinäöstä kärsivä voi usein ottaa silmälasit pois nenältään nähdäkseen paremmin lähelle, mutta kaukonäköiselle lähietäisyydelle näkemisestä tulee entistä hankalampaa. Tätä luonnollista muutosta, joka ennemmin tai myöhemmin koskee kaikkia meistä, kutsutaan nimellä ikänäkö eli presbyopia.

Ikänäön korjaamiseksi tarvitsemme useita eri voimakkuuksia nähdäksemme tarkasti eri etäisyyksille. Ikänäkö voidaan korjata moniteholinsseillä tai monovisio-tekniikan avulla. Kaksi- ja moniteholinsseissä on pääasiallinen voimakkuus, jota käytetään kaukana olevien kohteiden katseluun, kun taas lisävoimakkuus auttaa näkemään tarkasti lähelle. Progressiivisissa moniteholinsseissä on linssin yläosassa kaukonäön korjaamiseen tarvittava voimakkuus, ja linssin alaosassa lähinäön korjaava voimakkuus. Näiden kahden voimakkuuden välillä voimakkuus vaihtuu asteittain, mikä takaa tarkan näön myös välietäisyyksille.

Vaihtoehtoinen tapa korjata ikänäköä on monovisioksi kutsuttu tekniikka. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että yhdessä silmässä olevaa linssiä käytetään kauas katsoessa, ja toisen silmän linssi auttaa näkemään tarkasti lähelle. Silmät tekevät yhteistyötä tarkentaessaan eri etäisyyksille, ja aivot oppivat ajan myötä automaattisesti valitsemaan sen silmän lähettämän kuvan, joka kullakin etäisyydellä on tarkin.

Sivun alkuun

Taittovirheet

Hyperopia

Hyperopiaa kutsutaan myös nimellä kaukonäkö. Silmä pystyy tiettyissä määrin itse kompensoimaan tätä taittovikaa säätämällä linssin taittovoimaa silmän sisällä. Kaukonäön seurauksena on usein päänsärkyä, josta voi johtua keskittymisvaikeuksia. Kaukonäköä korjataan plusvoimakkuuksisilla linsseillä.

Myopia

Myopia tunnetaan paremmin nimellä likinäköisyys. Likinäköisen on hankala nähdä tarkasti kaukana olevia kohteita, ja tätä taittovikaa korjataan miinusvoimakkuuksisilla linsseillä.

Astigmatismi

Astigmatismi eli hajataitto johtuu siitä, ettei silmä taita siihen saapuvaa valoa yhdessä kohtaa verkkokalvoa, vaan kahdessa. Voimakas hajataitto voi aiheuttaa sen, että asiat näkyvät kahtena, vaikka ilmiö selittyykin sillä, että tarkkojen yksityiskohtien hämärtyessä ilmenee näkökentässä varjoja. Tämä taittovika esiintyy usein yhdessä muiden taittovikojen kanssa, ja sen korjaamiseen tarvitaan sylinterivoimakkuuksia, joilla on tietty asteluku (aksisarvo).

Presbyopia

Presbyopia eli ikänäkö on ikääntymiseen liittyvä silmän linssin muutos. Linssi kovettuu ja sen kyky mukautua oikealle lähietäisyydelle esim. lukiessa heikkenee. Tämä muutos koskee lähes kaikkia meistä ja alkaa noin 45 vuoden iässä, jatkuen aina 65-70 vuoden ikään. Sama ikääntymiseen liittyvä muutos voi pikku hiljaa johtaa harmaakaihiin. Myös presbyopia ilmenee usein muiden taittovirheiden yhteydessä, ja se korjataan lisävoimakkuuden avulla.

Sivun alkuun